Vivim en un món en constant evolució on les Xarxes Socials formen part del nostre dia a dia i la paraula connexió defineix el nostre estat constant. Utilitzem aquestes plataformes digitals per comentar la major part de pensaments que ens passen pel nostre cap. Però, perquè tenim aquesta necessitat de connexió?

Molt fàcil, les Xarxes Socials ens permeten expressar-nos i donar opinió sobre qualsevol tema. A més, aquestes ofereixen una espontaneïtat increïble, de forma que pots estar visualitzant una programa de televisió i comentant-lo a la vegada. Un clar exemple d’això són els esdeveniments televisius que cada any presenten audiències massives. Durant la nit de Els Oscars, per exemple, a Twitter es registren dades d’interacció entre usuaris increïblement elevades.

Aquests esdeveniments tenen molta influència a les diferents plataformes en línia i, la inversió publicitària que fan les empreses, traspassa els límits dels estàndards. En el següent article ens centrarem en la importància que tenen aquests esdeveniments dins del món del màrqueting i la publicitat.

SUPER BOWL

La final del campionat de la National Football League de futbol americà és l’esdeveniment esportiu més esperat de l’any. Esport, espectacle i un munt de publicitat es concentren la mateixa nit per tal de fer d’aquest esdeveniment un acte explosiu. Només l’any 2019, l’audiència estatunidenc va superar als 98 milions d’espectadors, una xifra amb la qual és molt difícil de competir. Això si, s’ha de dir que l’audiència del 2019 va caure un 8% comparada amb la del 2018.

La gran quantitat d’audiència d’aquest esdeveniment la fa perfecte perquè les grans marques és barallin per tal de posar un petit anunci durant la seva transmissió. I, s’ha de dir que aquestes marques estan disposades a pagar xifres increïblement altes! L’any 2019 el preu per un anunci de 30 segons era 4,5 milions de dòlars. Una bogeria que només les grans marques estan disposades a pagar. La categoria d’anuncis que acostuma a predominar en aquest esdeveniment són les de marques de cotxes, seguides de les marques de cervesa.

Pel que fa a les Xarxes socials, l’any 2019 i després de dues setmanes de l’esdeveniment, es van produir més de 257 mil milions d’interaccions. Un 65% d’aquestes van ser durant l’esdeveniment.

Les marques que més van utilitzar les XXSS durant el partit per tal de promocionar-se van ser Burger King, New Balance i Bud Light, que van interactuar a principalment a través de Facebook, Instagram i Twitter.

Pel que fa a l’actuació del mig, aquell any portada a terme per Maroon 5, va suposar un augment de vendes d’un 488% en comparació al dia anterior de l’esdeveniment. Pel que fa a uns dels cantants convidats, Travis Scott, després de l’esdeveniment va aconseguir augmentar les vendes del seu tema Sicko Mode un 80%. L’actuació va durar 13 minuts i va ser patrocinada per Pepsi.

ELS OSCARS

Els Oscars, també coneguts com els premis de l’Acadèmia, és l’esdeveniment de indústria cinematogràfica més esperat de l’any. Es retransmet a més de 100 països i cada any presenta milions d’espectadors.

Les dades de 2020 van ser d’un total de 23,6 milions d’espectadors. S’ha de dir que aquesta edició presenta un 20% menys d’espectadors que l’edició de l’any anterior. Els Oscars, en comparació a la Super Bowl, tenen una audiència relativament baixa. Això és perquè la Super Bowl presenta uns interessos molt diferents, sigui el fútbol, l’espectacle o els anuncis. Els Oscars, en canvi, se centren exclusivament en l’indústria cinematogràfica.

Com en la majoria d’esdeveniments, la xarxa social més utilitzada la nit dels Oscars 2020 va ser Twitter, amb un 67% de l’audiència total. La va seguir Instagram, amb un total del 20% i, per últim, Facebook va obtenir un 6% d’aquesta audiència.

 

Tot sabent que l’audiència televisiva va baixar, l’audiència de les xarxes continua estable. Aquest any els hashtag més utilitzat va ser el de OSCARS2O20 i va obtenir un número d’interaccions increïble.

Pel que fa a publicitat, és convenient recordar la campanya de Samsung que es va tornar viral. Aquella campanya, llançada a l’edició de 2014, consistia en la realització d’una selfie amb algunes de les celebritats més importants. Aquest es va fer amb un Samsumg Galaxy Note 3. L’encarregada de la realització del selfie va ser la presentadora Ellen DeGeneres i en ell surten celebritats com Jennifer Lawrence, Bradley Cooper o Meryl Streep. Aquest selfie va ser publicat al Twitter de Ellen DeGeneres i va aconseguir posicionar-se com la imatge més compartida de la història de la plataforma. Samsung va invertir uns 20 milions d’euros en aquesta campanya.

CHAMPIONS LEAGUE

La final de la Champions League, el torneig de la Lliga de Campions de la UEFA, és el torneig futbol organitzat per la UEFA més popular.

La seva audiència global el 2019 va ser de 350 milions de persones. Això si, aquell any, l’audiència a Espanya va baixar en comparació a anys anteriors. Això es deu al fet que l’any 2019 el partit es va transmetre únicament per un canal de pagament. A més, no hi havia cap equip espanyol jugant aquesta final.

Pel que fa a l’any 2018 les dades d’Espanya són increïbles. Amb el Reial Madrid jugant la final, més de 112.000 usuaris de Twitter Espanya van comentar el partit, obtenint un total de 415.532 tuits i 154.567.140 impressions. Els hastaghs més utilitzats durant el partit van ser: #uclfinal (15,7%), #halamadrid (9,2%) y #aporla13 (6,8%). El minut d’or es va produir a les 22: 41h, amb un total de 5.527 tuits, moment en què es va proclamar la victòria del Reial Madrid com a guanyador de la seva tretzena Lliga de Campions.

Aquell mateix any, els mitjans en línia van ser els que van concentrar un major nombre d’impactes (11.423), seguit de premsa (1.639), televisió (165) i ràdio (60). Aquests articles van sumar l’espectacular xifra de 106.000.000 euros d’impacte publicitari equivalent.

Pel que fa al preu mitjà per anunciar-se a la final d’aquesta competició, tenint en compte que parlem d’una marca espanyola, el preu oscil·la en els 32.850 €, si juga un equip d’Espanya, i els 27.500 si no juga cap equip espanyol.

Algunes de les marques més destacades en la publicitat d’aquesta final són Gillette, Pepsi i Heineken.

 

EUROVISIÓ

El Festival de la Cançó d’Eurovisió, és conegut com un dels esdeveniments musicals més importants a escala europea. Aquest a arribat a tenir unes xifres d’audiència increïbles, tot i que cada any és menor. 

Pel que fa a l’edició de 2019, es van obtenir més de 240.000 tweets i més de 211 milions d’impressions. Pel que fa a Instagram, es van publicar un total de 50 posts que van obtenir més de 8.000 comentaris i 1.280.624 de likes. Pel que fa a Facebook, es van compartir 87 publicacions que van rebre més de 62.046 comentaris i es van compartir 32.773 vegades.

Els hashtags més utilitzats a Espanya van ser els següents: #eurovision, amb un 58%, #eurovisionRTVE, amb un percentatge de 26%, i #eurovision2019 amb només un 6%.

Els comptes més mencionats van ser el de la BBC Eurovision amb un total de 13.672 mencions i el del Miki Nuñez, representant de l’edició de 2019, que va ser mencionat un total de 12.285 vegades.

El minut més comentat en l’àmbit europeu va ser el de les 00.30, moment on van anunciar el guanyador.

Com anècdota, el tweet més compartit a Espanya va ser el següent, on es veu com el representant d’Espanya, Miki Nuñez, per la bandera espanyola.


Com hem pogut veure en els anteriors esdeveniments, en general les audiències televisives cada any són més baixes. No obstant això, les xarxes socials segueixen tenint molta importància, de fet, cada vegada en tenen més. El món evoluciona i la nostra forma de compartir també!