A principis del 2020, encara era possible que algú no hagués sentit a parlar de TikTok. Després de la situació extraordinària generada pel Covid-19, és bastant estrany que algú no hagi vist, encara que sigui, un vídeo provinent d’aquesta xarxa social.

TikTok és una app per a iOS i Android que permet als usuaris compartir vídeos de curta durada (d’entre 15 i 60 segons). Va ser creada l’any 2016 a la Xina, amb el nom de Douyin (“sacsejar la música”, en xinès) i va ser introduïda a la resta de països com a TikTok un any més tard.

Actualment, la xarxa social és l’aplicació de videos líder arreu del món. Els seus números així ho reflecteixen: el juny del 2018, TikTok va arribar a 500 milions d’usuaris actius mensuals a tot el món i 150 milions d’usuaris actius diaris a la Xina. Es va convertir en l’aplicació a l’App Store d’Apple més descarregada en la primera meitat de l’any 2018 amb una estimació de 104 milions de descàrregues.

Les últimes estadístiques de TikTok apunten que l’aplicació es va descarregar 614 milions de vegades des del gener fins aTl novembre del 2019 (segons Sensor Tower).

Característiques de TikTok

L’aplicació permet crear vídeos curts d’un mateix i amb música de fons. L’eina estrella de la plataforma és l’apartat de gravació i edició del contingut. L’usuari pot enregistrar el vídeo en diverses preses i pot accelerar-lo, alentir-lo ho o afegir-hi diferents tipus de filtres.

TikTok App

La característica de “reaccionar” permet als usuaris gravar la seva reacció davant d’un vídeo concret, el qual està situat en una petita finestra que es pot moure al voltant de la pantalla. Aquesta característica “duet” permet a l’usuari filmar un vídeo de banda d’un altre vídeo.

L´app permet posar els teus vídeos en privat o en públic, ja que si no vols compartir-los i tenir més privacitat, no permetrà que la resta d’usuaris els vegi.

Tendències i censura

Hi ha una gran varietat de tendències dins de TikTok, incloent-hi els memes, cançons sincronitzades amb els llavis i comèdies. Els “Duets”, una característica que permet als usuaris afegir el seu propi vídeo a un altre vídeo amb el contingut original d’àudio, és una de les modalitats que més triomfen entre la comunitat de l’app.

Les tendències estan exposades a la pàgina d’exploració de TikTok o a la pàgina amb el logotip del cercador. La pàgina integra els hashtags i reptes que són més tendència dins l’aplicació. S’identifiquen per etiquetes i alguns exemples són #posechallenge, #filterswitch, #makeeverysecondcount, #wannalisten, #pillowchallenge, #furrywar, #hitormiss, entre d’altres.

TikTok Challenge

Cal dir que molts vídeos i hashtags han estat censurats arran del mal ús detectat per la pròpia plataforma. També, a vegades, la mateixa comunitat demana un major control per a TikTok. Per exemple, el febrer del 2019, es va sol·licitar que l’aplicació estés més regulada – fins i tot se n’ha arribat a demanr la prohibició – degut a l’aparició de vídeos amb contingut sexualment explícit, ciberassetjament i deep fakes.


Maria Vega
Alumna de CFGS de Màrqueting i Publicitat de l’Escola Montserrat