A nivell d’usuari comprovem el poder de les Xarxes Socials però, després, podem treure’n tot el profit per a que siguin un canal efectiu per a complir els objectius de la nostra empresa? Si la resposta és negativa, necessitem una bona Estratègia de Xarxes Socials.

A 5minuts.com ja hem parlat sobre les principals Xarxes Socials i com poden servir-nos per a impulsar un negoci. Encara avui dia, però, hi ha moltes veus – especialment entre negocis local i PIMES – que s’atreveixen a afirmar que aquestes plataformes no els serveixen per a res. És possible que el motiu sigui perquè no se’n fa un ús estratègic.

Què és una Estratègia de Xarxes Socials?

Per a arribar als resultats desitjats, cal que pensem abans d’actuar i analitzar com recorrerem el camí fins a trobar-los. Una estratègia ens permet planificar cada pas i portar-ne un seguiment per assegurar l’èxit.

Concretament, una estratègia de Xarxes Socials és una branca del Pla de Màrqueting i Comunicació d’una empresa. En ella, es detallen les accions que es realitzaran per a aconseguir els objectius.

En definitiva, sempre estarà derivada de l’Estratègia Corporativa general i serà la manera d’establir un o més d’un canal per a estendre la marca en l’àmbit online.

via GIPHY

Quins objectius de Màrqueting Digital pots treballar?

Com qualsevol estratègia de Màrqueting Digital, la teva estratègia de Xarxes Socials ha de perseguir uns objectius. Abans de res, és important que sapiguem què volem aconseguir i què volem potenciar a través d’aquestes plataformes. Tot això és el que

 1. Vendes On-line: Podem voler traçar-la per a donar a conèixer el nostre producte/servei al màxim de gent possible.
 2. Captació de Leads. A l’article sobre les Landing Pages parlem sobre el Leads, aquells usuaris que entreguen les seves dades i passen a formar part d’una base de dades destinada a treballar algun dels objectius promocionals o comercials de l’empresa o organització propietària. Les Xarxes Socials poden ser un canal que ajudin a aconseguir l’èxit en la captació de leads.
 3. Imatge de marca. La imatge de la marca es compon a partir d’un conjunt d’elements tangibles i intangibles que representant els valors que vol transmetre l’empresa: el nom, el logo, el color corporatiu, el disseny, valors… Moltes empreses enfoquen la seva estratègia a les Xarxes Socials per a reforçar la seva notorietat de marca entre el seu públic objectiu.
 4. Fidelització del client. Els canals socials també ens són especialment útils en la fase que ja hem convertit l’usuari en client però on és molt important no perdre el contacte amb ell (costa més guanyar un client nou que aconseguir que un client conegut torni a escollir-nos). Per aconseguir-ho, és important enfocar l’estratègia de Xarxes Socials en construir relacions, més enllà de vendre.

La teva Estratègia de Xarxes Socials, en 8 passos

Has detectat ja per a què et pot servir establir una estratègia de Xarxes Socials? Ara només cal que la desenvolupis curosament i l’apliquis. Tenir-la en marxa és qüestió de completar aquests passos:

 • Defineix els teus objectius.
 • Investiga, coneix i troba el teu públic objectiu(no a totes les Xarxes Socials hi ha la mateixa audiència).
 • Analitza la teva competència: les Xarxes Socials poden ser una gran font d’informació sobre ella.
 • Realitza una d’auditoria per a conèixer la teva situació actual a les Xarxes Socials. Aprofita aquest procés per a traçar un DAFO amb el qual conèixer les teves debilitats i fortaleses.
 • Tria els millors canals per a comunicar la teva marca i desenvolupar l’Estratègia de Xarxes Socials (Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest…).
 • Fixa les estratègies específiques i tàctiques per a cadascun dels canals.
 • Calendaritza els continguts: detecta dates, èpoques, esdeveniments… importants per al teu negoci i desenvolupa i programa uns continguts de valor.
 • Escull les KPl’s (els indicadors de rendiment) que permetin analitzar l’èxit de la teva estratègia.

Estratègia de Xarxes Socials

 

Ja ho tens tot! Recorda que el Màrqueting Digital és cíclic i que, una vegada engeguis la teva estratègia, caldrà que segueixis l’activitat de prop, la interpretis i hi apliquis els canvis necessaris per a seguir sempre els teus objectius i arribar a complir-los.


Aida Claret
Alumna de CFGS de Màrqueting i Publicitat de l’Escola Montserrat